A Ballet Szenegálról

A Ballet Szenegál szenegáli és guinai táncosokból és zenészekből áll. A társulatból többen gyermekkoruk óta zenélnek, az anyatejjel szívták magukba a művészetet Afrikában. A csoport egyedülálló, hiszen több olyan programot mutatnak be, amit a világon csak nagyon kevesen. Ilyen például az úgynevezett akrobatikus óriás tökedényes tánc, vagy a több méter hosszú szoknyás tánc.  A Ballet Szenegál lenyűgöző nyugat-afrikai tánc-és dob showkra, fesztiválokra, karneváli felvonulásokra szerződtethető le. A produkciók során rendkívül látványos öltözetekben több hangszert szólaltatnak meg és több nyugat- afrikai népcsoport koreográfiáját mutatják be. A fiatal fesztiválközönségnek afrikai tánc és djembe workshopot is tarthatnak, igény szerint. A társulat európai partnere a Kultúrafrika Alapítvány Magyarországon bejegyzett közhasznú szervezet. 

 

 
A Ballet Szenegál repertoárjában számos nyugat-afrikai tánc szerepel. Példál a yela,a kuku, a dundumba,a diola, a serer és Szenegál népi tánca, a mbalax többek között. Legszenzációsabb produkciónk a peul tánc, mely során az úgynevezett kunnawal hagyományt, azaz az akrobatikával tarkított óriás tökedényes táncot mutatjuk be. Különleges látványt nyújt az is, ahogy kiváló művészünk, Mohammed több méter hosszú szoknyás táncát lejti, közben pedig tökhéjedényen, úgynevezett calabashon dobol. A közönséget elvarázsolja Ibro Fall énekhangja, miközben egy több száz éves mísztikus ütőhangszert, a balafont szólaltatja meg. A legfergetesebb hangulatot pedig Ibro elképesztően virtuóz, gyors, és dinamikus djembe játéka idézi elő, már már extázisig fokozva a hangulatot, miközben Maly Gaye dundun dob művészünk adja a basszus ritmust a szólójátékhoz. A kiváló művészek az előadások során számos hangszert megszólaltatnak például a laalat, vagy tökhéjedényes csörgőt, a tökedényt, a balafont, a sabar, a djembe és a dundun dobokat.
 
 
Művészeink
 
 
Cheikh Ibrahima Fall, másnéven Ibro vagy Ibro Fall, guineai származású ütőhangszeres mester, aki 6 éves korától kezdett djembén és tradicionális ütőhangszereken tanulni. Több generációs zenészcsaládból származik, így az anyatejjel szívta magába a művészetet. 10 évesen már a Batafon és Sorsornet de Boké csapatok djembe dob szólistája volt. 17 évesen költözött Guineából Szenegálba, ahol a neves Bougarabou zenészcsapat szólistája lett. Ibro 2011 óta él és tanít Magyarországon. Hazánk több neves (Chalaban, Talamba, Euro-Africa Playground) zenészcsapatával is fellép. Balafonon, djembe, mbalax, dundun dobon is játszik, énekel, táncol, és dalokat is szerez. Szerzeményei youtube csatornáján iis megtekinthetőek ide kattintva.
 
 
  
Ibrahima Fall 
 
 
Gaye Maly  Saint- Louis városában született és Észak-Szenegálban nőtt fel. Egy helyi zenekar dobosaként sokat járta a nyugat-afrikai országot. Magyarországon 8 éve él, többek között afrikai masszázzsal is foglalkozik, erről az Afro - Massage facebook oldalon is lehet olvasni.  Maly Dj Dominique-val live act dobosként lép vel szórakozóhelyeken országszerte, továbbá az Operettszínház Maya című produkciójában is szerepet kapott. A dundun basszus dob nagy ismerője, e mellett sabar dobon is játszik, továbbá nagyon jól táncolja Szenegál nemzeti táncát, a mbalax-ot. Maly barátságos és vidám stílusával és szórakoztató táncával könnyen elnyeri a közönség szeretetét. 
 
  
Gaye Maly
 
Mouhameth Diop nemcsak a táncban és a zenében, de iparművészetben is rendkívül tehetséges, a tökhéjedényből készült lakásdekorációk készítésében is ügyes. A tökhéjedény, azaz a calabash nagy tisztelője. A calabash Nyugat-Afrika szerte szinte szentként tisztelt tárgy. Guineában és Szenegálban számos népi gyógyászati legenda is kapcsolódik hozzá. Mouhameth a Camara család nyílt művészházában , a dakari Grand Yoffban tökéletesítette művészeti tudását éveken keresztül. Fantasztikusan táncol, és arcmimikájával, szuggesztív megjelenésével igazán hitelesen adja elő a balanta, a peul táncokat. Specialitása a bollon hangszer, amely természetesen tökhéjedényből van elkészítve. A több méter hosszú mély ülepű szoknya, az úgynevezet thiaya a guineai peul etnikum sajátossága. A világon szinte egyedülálló módon táncolja a szellemi kulturális örökség átörökítőjeként Mouhameth ezt a táncot, melyet a laalaval, azaz a csörgővel kísér. 
 
    
 Mouhameth Diop
 
 
Evelyn Asiama félig ghánai származású. Gyerekkora óta sportol, ritmikus sportgimmasztikázik, színpadon szerepel. Az afrikai táncokat Abdoulaye Camara táncművésztől tanulta Budapesten. Tehetséges táncos, és a színpadi tánchoz és a színészethez is szokott művésznő. A magyar közönségnek a Budapesti Operettszínház Elfújta a szél című darabjából is ismerős lehet.
 
 
 
 Evelyn Asiama
 
 
Mbaye Ndiaye szenegáli művész, az Afro Magic Band 1997-es alapítója. Mbaye djembe dobon és mbalaxon is játszik, és kitűnően énekel. Kedvencei a wolof nyelvű dicsőítő énekek, amelyeket nagy átérzéssel ad elő. Szenegál nemzeti táncát, a mbalaxot is nagyon jól járja. Mbaye, mivel magyar állampolgár és kitűnően beszéli a magyar nyelvet, könnyen teremt kontaktust a közönséggel, animátorként is fokozza a hangulatot. 
 
  
Mbaye Ndiaye
 
 A Kultúrafrika Alapítványról

 
A Magyarországon bejegyzett non-profit, kulturális fejlesztéssel foglalkozó szervezet, a Kultúrafrika

Alapítvány 2014 januárjától foglalkozik tehetséges afrikai művészcsoportok menedzselésével Magyarországon. Azóta számos fellépést szervezett számukra Szenegálban és Magyarországon, továbbá felvállalta a társulat nemzetközi menedzselését. A tánc showkon kívül afrikai tánctanítást és djembe dob workshopokat is vállalunk Magyarország- szerte. A Kultúrafrika Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szilasi Ildikó Afrika-kutató, szelelmi kulturális örökségvédelmi menedzser,  Szenegál Tiszteletbeli Külgazdasági Tanácsosa Magyarországon, és az Utazz Afrikába Utazási Iroda, valamint az Afrika Expo és Vásár alapítója. 


Miért érdemes szerződtetni a csoportot?

  • egyedülálló produkciót adunk elő
  • Ibro Fall pergő djembe dob szólói  rabul ejtik a közönséget
  • tagjaink válogatott zenészek és táncosok, akik gyerekkoruk óta csak a táncnak és a zenének élnek, és akik fergeteges hangulatot teremtenek, bárhol is lépjenek fel
  • a közönség biztos, hogy még soha nem látott ehhez hasonló produkciót, sem a többméter hosszú szoknyás táncot, sem a különleges hangszereket, melyeket megszólaltatunk, így életre szóló, érdekes élményt kínál számukra fellépésünk.