Hírek

Egész estés Szenegál show Velencén és Fonyódon hét művésszel!

2018.07.20.
  A Ballet Camara Szenegál nagy sikerrel és 50 perces, egész estét show-val szerepelt Velencén július 14.-én és Fonyódon július 15.-én. A csapat fáradhatatlan motorja a Magyarországon élő díjnyertes táncművész Abdoul Camara, aki 7 éves kora óta táncol, és 11 éves kora óta járja a világot. Három éve él Magyarországon családjával, afrikai dobot és afro táncokat tanít országszerte.
 
A csoport nyugat-afrikai, elsősorban szenegáli népi táncokat mutat be. Először egy kis halász népcsoport, a yela népi hagyományát mutatták be. Majd vörös háncsruhában a balanta, azaz az erős férfiak táncát járták el. A csettenő hangot adó sabar dobokkal kísért mbalax tánc jelentése ritmus, ez Szenegál nemzeti tánca.
 
 
A szenegáli "csárdás" után következett a legkülönlegesebb, világon egyedülálló produkció. A társulat alapítója, Ibrahima Sory Camara a guineai hagyományokon alapuló akrobatikus, úgynevezett óriás tökedényes tánc minden csínját-bínját átadta fiának, Abdoulnak. Ez egy olyan szellemi kulturális örökség, amelyet a világon egyedülálló módon csak a Ballet Camara őriz! A mágikus tüzes tánc rendkívül veszélyes, ez a titkos tudás is apáról-fiúra száll.
 
 
Előadásukat a dél-szenegáli, buja erdős Casamance régió egyik táncával, a diolával zárták, melyet soroba dobok kísértek.
 
Keveset, vagy szinte semmit nem tudunk a kitűnő művészek hazájáról, Szenegálról, erről a rendkívül békés, gyönyörű nyugat-afrikai országról, melyet a vendégszeretet földjének is szoktak nevezni. A csoport, együttműködésben támogatójukkal, az Utazz Afrikába Utazási Irodával, Szenegál kulturális nagyköveteként fellépéseiken keresztül Nyugat-Afrika turisztikai és kulturális értékeire is igyekszik felhívni a figyelmet. Az Utazz Afrikába Utazási Iroda Szilasi Ildikó Afrika-szakértővel és Abdoul Camarával november 1-től április végéig számos kis csoportos körutazás keretében várják a kalandvágyó utazókat Szenegálban. A körutazások során a turisták természetesen a Ballet Camarával is találkoznak többek közt egy djembe dob workshop, egy tánc workshop és egy folklór show keretében.
 
További info: www.utazzafrikaba.hu
 
A fellépő művészek:
 
Abdoul Camara - vezető művész, koreográfus
Elisabeth Mendy táncművész, a szenegáli nemzeti színház női tánckarának vezető művésze
Hawa Sow táncművész
Mame Cheikh Faye dobmester
Cheikh Ibrahima Fall dobmester, balafonista
Ismaila Balde dobmester
Maly Gueye, dundun dobos