Hírek

II. Grand Yoff Fesztivál - támogatási felhívás!

2016.10.31.
2016. december 28.-án Szenegál fővárosában, Dakarban, Grand Yoff kerületben hagyományőrző tánc- és kulturális fesztivál kerül megrendezésre,a szenegáli Ballet Camara Egyesület és tánccsoport, továbbá a magyar bejegyzésű Kultúrafrika Alapítvány szervezésében. A szenegáli-magyar együttműködésben megvalósuló kulturális projektet és hiánypótló fesztivált a Grand Yoff-i Polgármesteri Hivatal mellett az Utazz Afrikába Utazási Iroda és  Magyar-Afrika Társaság is támogatja. A fesztivál megrendezéséhez a szervezők további támogatókat keresnek, minden felajánlást köszönettel vesznek!A 2015-ben megrendezett, I. Grand Yoff Fesztiválról itt tudhat meg többet. 
Grand Yoff Dakar főváros 19 kerülete közül a legnagyobb, és egyben a legfiatalabb népességgel bíró negyed. 400.000 lakják Dakarnak ezt a részét, a lakosság több, mint 60%-a 24 év alatti. Grand Yoffban többségében az alsó-középosztály lakik, így a városon belül gazdaságilag az elmaradottabb körzetek közé tartozik. Ugyanakkor fontos átmenő forgalmat jelent Dakar város központja, és a külterületek között. Demográfiai jellemzőiből adódóan Grand Yoff polgármestere, Madiop Diop úr a legfiatalabb dakari kerületi polgármester, és kabinetjét is fiatal értelmiségiekből álló szenegáli munkatársak alkotják. A dinamikus vezetésnek és a hatékony munkának köszönhetően az elmúlt években Grand Yoff gazdasági fejlődése, valamint imázsépítése kezdetét vette.
 
Grand Yoffot 'miniatűr Szenegálnak', sőt 'miniatűr Afrikának' is szokták nevezni, mivel a kerületben sokfajta szenegáli nép, sőt afrikai nép él együtt. Ez egy rendkívül multikulturális negyed, ahol a wolofok, sererek, peul-ok, soninkék, mandinkék stb. békében élnek egymás mellett. Kulturális sokszínűsége mellett Grand Yoff kulturáis szcénájáról is híres, mert a kerületben rengeteg kulturális egyesület, hagyományőrző tánccsoport működik, számos énekes, zenész, kézműves, hangszerkészítő él a környéken.
 
A szenegáli- magyar együttműködésben megvalósuló kulturális fejlesztési projekt célja az első ízben megrendezésre kerülő, értékteremtő, referencia-projekt jellegű, és hiánypótló Grand Yoff Kulturális Fesztivál megszervezése, melynek keretében a kerületben élő kulturális szereplők bemutatkozhatnak, csoportjukat, kulturális szolgáltatásaikat népszerűsíthetik, illetve a helyszínen kézművesipari termékeket értékesíthetnek. A szervezők a rendezvényre a Dakarban élő, dolgozó európaiakat is meghívják, mivel fontosnak tartják, hogy a városban élő külföldiek szemében Grand Yoff felértékelődjön, és ők is megismerjék a fellépő tehetségeket.
 
A fesztivál eredményeként Grand Yoff kulturális élete felpezsdül, a résztvevő csoportok, együttesek, tehetséges zenészek és táncosok bevételhez, megrendeléshez jutnak, ismertségük nő. A kerületben dolgozó és a fesztiváli bazár keretében bemutatkozó árusok, iparművészek, textilkészítők, bőrdíszművesek, ékszerkészítők, hangszerkészítők bevételhez jutnak, és bemutatják mesterségüket a nagyközönségnek. A fesztivál idejére kivonuló éttermek, kifőzdék, egyéb árusok, taxisok is plusz bevételhez jutnak. A magyar partnerek és támogatók szerepvállalása kapcsán Magyarország ismertsége és presztízse nő Szenegálban. A helyi afrikai fesztiválok kötelező eleme a helyi politikai elöljárók meghívása a rendezvényre, így Grand Yoff polgármestere mellett a Kulturális Minisztérium, a Turisztikai Minisztérium és más kormányzati szervek képviselőit is várjuk az eseményre. A rendezvény kapcsán, amely egyrészt egy felvonulásból, karneválból, másrészt a meghívott csoportok színpadi produkcióiból áll, a fiatal nézők szemében a kulturális tevékeny felértékelődik, és a szellemi kulturális hagyományőrzés hatékonyabban valósul meg.
 
 
A Grand Yoffi Kulturális Fesztivál tervezett programja:
16:00 Karneváli felvonulás kulturális csoportok részvételével. A zenés- táncos felvonulás két irányból, a Liberte 6 és Patdoi irányából indul. A fesztiválok előtti karneváli felvonulás egyrészt egy helyszíni marketing eszköz, amely felhívja a figyelmet a rendezvényre, és "összegyűjti" a tömeget, amely a felvonulókat a fesztivál végső helyszínéhez, a Grand Yoff Ifjúsági Központhoz irányítja. Másrészt a felvonuló csoportok showjukkal, érdekes öltözeteikkel már az út során támogatókat gyűjtenek, ugyanis Szenegálban szokás, hogy a nézők tetszésüket pénzbeli támogatással fejezik ki a művészek számára. Résztvevő csoportok (a teljesség igénye nélkül): Serer Táncegyüttes; Diola Táncegyüttes; Baye Fall Csoport; Balante Tánccsoport; Derckle Táncegyüttes.
 
A Ballet Sory Camara Táncegyüttes bemutatkozó videója:
 
 
18:00 -20:00 A meghívott elöljárók és kormányzati képviselők megérkezése után megnyitó beszédek, majd táncos-zenés produkciók a fesztivál színpadán. A fesztiválozók sorát a szervező, a Ballet Sory Camara nyitja,  További fellépő csoportok: Ballet Seny Nias; Thiama Táncszínház stb.
 
A Fesztivál szlogenje: "Ngaree Ndaareh", mely Grand Yoff kerület felfedezésére, meglátogatására és Grand Yoff értékeire, kulturális sokszínűségére hívja fel a figyelmet.
 
Az eddigi támogatásokat köszönjük, a FESZTIVÁL MEGSZERVEZÉSÉHEZ TOVÁBBI TÁMOGATÓKAT KERESÜNK, minden felajánlást köszönettel veszünk!
 
Támogatók:
 
GRAND YOFF, Polgármesteri Hivatal (logisztikai hozzájárulás formájában, hangosítás, technikai eszközök, székek, sátrak biztosítása)
 
UTAZZ AFRIKÁBA UTAZÁSI IRODA
 
MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG

Szervezők:
Ballet Sory Camara Hagyományőrző Tánccsoport és Kulturális Egyesület , www.balletsorycamara.com
Kultúrafrika Alapítvány, Szilasi Ildikó Hermina Afrika-szakértő, Kulturális Örökségvédelmi Menedzser, Kultúrafrika Alapítvány, Kuratóriumi Elnök