Hírek

A Ballet Camara Magyarországon turnézott augusztusban!

2016.09.08.
 Ritkán fordul elő, hogy egy afrikai néptánccsoport Magyarországra látogat. Még ritkábban, hogy keresztül- kasul beutazzák Magyarországot, és közönségsikert aratnak. A szenegáli Ballet Camara Társulatnak (www.balletcamara.com) sikerült.
 
 
3 hét, 7 helyszín, 13 show, 3 karnevál és 7 db tánc és 7 d djembe workshop. Ez a Ballet Camara Társulat (Szenegál) előadásainak mérlege Magyarországon. Dakarból négy művész érkezett Magyarországra augusztus 9.-én. Elisabeth Mendy táncművésznő, Kaly Camara peul furulyás és dobmester, Aliou Ba dobos és Ibrahima Sory Camara akrobatam táncos, kilenc éves művészpalánta. A Ballet Camarát a Magyarországon élő többszörös díjnyertes táncművész, Abdoul Camara vezeti. A tehetséges csapat először a Sziget Fesztiválon, majd Mezőtúron, Nagyváradon, Debrecenben, Hajdúsámsonban, Berettyóújfaluban, végül pedig Szombathelyen, a Savaria Történelmi Karneválon is bemutatkozott.
 
 
Guineai és szenegáli gyökerű, hagyományos kultúrájukat hozták el Magyarországra, a hozzá tartozó öltözetekkel, kiegészítőkkel, és hangszerekkel együtt. A legnagyobb sikert a peul (Guinea) hagyományokon alapuló úgynevezett óriás tökedényes tánc aratta, de a tökhéjakkal doboltak, és más akrobatikus elemeket is bemutattak. Abdoul Camara egyik leglátványosabb show eleme, amikor a tökedényre hassal ráfekszik, és azon fekve pörög. Továbbá, amikor tüzes fáklyával táncol, amely nem égeti meg sem a száját, sem a bőrét. A tetőtől talpig vörös háncsruhában előadott Balanta tánc (az erős férfiak tánca) Bisseau- Guineából ered. Ezek mellett Szenegál nemzeti táncát, a mbalax-ot is bemutatták az úgynevezett sabar dobokkal, amelyeknek különlegessége, hogy nem kézzel, hanem fa gallyakkal szólaltatják meg. Fentieken túlmenően yela, serer és kuku népdalok, és táncokat, koreográfiákat is táncoltak a nagyérdeműnek.
 
 
 
A világszínvonalú csoportra az Utazz Afrikába Utazási Iroda vezetője, Szilasi Ildikó afrikanista bukkant rá egy szenegáli üdülővárosban még 2014 elején. "Az egész úgy kezdődött, hogy egy szenegáli szilveszteri utazásunk keretében egy hagyományőrző estet rendeztünk. A Ballet Camara Társulatot hívta meg az a hotel, ahol megszálltunk. Korábban több tucat afrikai fesztiválon vettem részt Maliban, Kongóban, így az első néhány ritmus és tánclépés után felismertem a Camara Társulatban rejlő lehetőséget." A csoport tagjainak számára fontos, hogy kultúrájukat életben tartsák és széles körben bemutassák, megszerettessék a világban. Továbbá üzenetük, hogy a mellett, hogy afrikai táncokat véleményük szerint bárki meg tud tanulni, érdemes afrikai fesztiválokat is látogatni, hiszen ezek is jócskán élményeket tartogatnak a fesztiválozók számára.